EYRE.WAY launches its off-grid ‘maldhi’ cabin in australian cliffside


EYRE.WAY launches its second off-grid tiny cabin, ‘Maldhi’

 

Australian eco-accommodation company EYRE.WAY has just launched its second off-grid luxury tiny cabin named ‘Maldhi’. Surrounded by native vegetation, it sits cliffside and boasts world-class views of the Eyre Peninsula’s southern coast, overlooking the cliffs of Sleaford Bay in Australia.

 

‘Maldhi’ — meaning ‘Night or Night Sky’ in Barngarla (aboriginal language) — depicts a dark and moody color palette with various contrasting materials and textures, resulting in a look that is both edgy and laid back.

 

More importantly, the architectural design sheds light on climate control thanks to its sustainable timber construction and insulation. ‘Our architect designed the tiny abode to make the most of nature’s warming and cooling characteristics, and we used environmentally sustainable materials throughout the construction process,’ explains EYRE.WAY. 

EYRE.WAY's new off-grid tiny cabin welcomes guests to secret cliffside spot in australia

the cabin sits cliffside with sweeping views of the Eyre Peninsula’s southern coast

 

 

solar-powered, camouflaged, and visually immersive 

 

Described by guests as an ‘immersive’ experience, the ‘Maldhi’ cabin features plenty of glazing framing unrivaled views of the coastal landscape. ‘The windows in the tiny cabin are so large you don’t need to go outside to enjoy the natural beauty; you can enjoy it all from your luxury king-sized bed,’ says Amanda Hogg from EYRE.WAY. Specifically, the architecture incorporates significant north-facing glazing that allows for natural heating in the winter, while automatic blinds provide shade in the summer.

 

Being completely off-grid, ‘Maldhi’ is powered by a solar battery system. ‘It’s a special feeling knowing the sun is powering your accommodation, and we hope it inspires guests to live more sustainably when their holiday ends,’ continues Hogg.

 

In that same spirit, rainwater is captured in Port Lincoln and taken to the tiny cabin, while grey water is taken off-site and removed sustainably. Guests are allocated a finite amount of water, encouraged to conserve water wherever possible during their stay, and charged if their quota is exceeded. 

EYRE.WAY's new off-grid tiny cabin welcomes guests to secret cliffside spot in australia

image by Hook & Hammer Creative Media 

 

 

Wanting to stay true to the native context, EYRE.WAY ‘camouflaged’ the cabin by using Jasper Colorbond for the facades. This muted shade of brown is found abundantly in the rocks, twigs, and bushes surrounding the cabin. Complementing the exterior is a living space inspired by the natural formations and textures of the local cliffscape.

 

‘Using a local architect, builders, tradespeople, and suppliers to design, build and supply materials was really important to us. From the handcrafted and locally made Blackwood lounge to the handmade lights, and the use of sustainable timber, we wanted sustainability meets style in every way,’ concludes the company. 

new off grid luxury tiny cabin on a secret cliffside spot in australia 1

being off-grid, the ‘Maldhi’ cabin is powered by a solar battery system

new off grid luxury tiny cabin on a secret cliffside spot in australia 2
plenty of glazing complementing the Orientated Strand Board used for the walls and ceiling

new off grid luxury tiny cabin on a secret cliffside spot in australia 3the pitched ceiling, unrivalled views, and nature-inspired aesthetic make this a special getaway

new off grid luxury tiny cabin on a secret cliffside spot in australia 4
decadent shower with floor-to-ceiling tiles by Ezra and locally, handmade tapware by Caroma Cabinetry

 

 

 

project info:

 

name: Maldhi

location: Eyre Peninsula, Australia 
architecture: EYRE.WAY

images: Amy Rowsell, By Lauren Photography, Hook & Hammer Creative Media

 

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom





Source link