roovice restores spatial harmony in japanese home using traditional architecture methods


hakuraku house by roovice

 

Japanese studio Roovice has recently given a new life to Hakuraku House, a 90-year-old wooden home in Yokoham, Japan, using traditional Japanese architecture methods. Preserving the historic, faded façade and restoring the primitive wooden structure, the architects redesign the internal spatial layout to inject a sense of harmony. Adopting the traditional approach of Kakekae, Hakuraku House reveals a refreshed, spacious character bounded in the bright interior flooded with generous natural light.

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 11
all photography by Akira Nakamura

 

 

resotoring a harmonious spatial layout

 

The original wooden structure was built during the 1930s as a symmetrical two-apartments dwelling. Since then, it has undergone several extensions and additions, revealing an incoherent spatial layout with a tangled flow of use. Presented with the challenge of restoring a sense of harmony to the space, Roovice redesigns the layout’s extensions in a more ordered manner to enhance the circulation system on the first floor, and open up the interior space. To achieve this, the designers make use of the traditional Japanese architecture approach of Kakekae (‘substitute’, ‘replacement’) – the approach of altering existing elements to enhance the space.

 

With a somewhat awkward geometry, the original stairs shaped the spaces on the first and second floor, while the added new stairs – though pleasant for walking – tainted the rooms served. Resolving this with the method of Kakekae, the added stairs were shifted to replace one of the early ones, thus restoring the symmetrical circulation and granting more generous space to the kitchen. The void left in the slab from the rearrangement was transformed into a double height connecting the kitchen with the vanity unit and bathroom on the top storey, while the lower bathroom moved from the squeezed spot under the stairwell to the annexe room. The steep original staircase leads to the newly opened second floor, where Roovice removes the division walls to generate an open space with generous natural light granted by the improved windows.  

 

The main task during renovations of old buildings in Japan, wooden houses in particular, is often embodied by the seismic retrofitting meant to update obsolete structures. To increase the strength of edifices during an earthquake, the structure must be bonded together. With Hakuraku House, the retrofitting is achieved by the attachment of dampers to each element, which bond all of the structural elements together and keeps the layout open and flexible as it doesn’t require new columns or beam installation.

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 1
the exterior seems frozen in time

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 2

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 3
view of one of the two entrances seen from the inside

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 4
the black dampers are meant to bond all the structural elements together

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 5
the big openings and the white walls provide plenty of light inside

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 6
the internal division are still the original ones

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 7

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 8
the new kitchen benefits from the removal of the staircase for a more generous space

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 9
the steep original staircase leads to the newly opened second floor

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 10
the vintage wooden elements generate a nice contrast with the white walls

giving a second life to a vintage building using traditional architecture methods 12
double height connects the kitchen with the second floor bathroom

 

 

project info:

 

name: Hakuraku House
architects: Roovice

 



Source link